DataHorse
Chiropractie bij paarden

Chiropractie bij paarden

Chiropractische behandeling van het (sport)paard

Chiropractie bij paarden

Onderzoek en behandeling van de wervelkolom bij paarden is vandaag de dag een belangrijk onderdeel van de begeleiding van (sport)paarden. Doel is het optimaliseren van de beweging en daarmee de prestatie. Dit kan zowel preventief, in de vorm van regelmatige monitoring, of curatief, in het geval van acute of chronische problemen van het bewegingsstelsel. 

Orthopedie en chiropractie gaan hand in hand
Klachten aan hals, rug en bekken kunnen zowel op zichzelf staand zijn, maar ook secundair aan een onderliggende kreupelheid, afkomstig uit de benen. Daarom is de combinatie van orthopedie en chiropractie zo belangrijk. Soms is eerst een kreupelheidsonderzoek nodig, inclusief beeldvorming zoals bijvoorbeeld röntgenologie, echografie, MRI, CT of scintigrafie. Ook kan het nodig zijn om een chiropractische behandeling vooraf te laten gaan door beeldvorming of behandeling per injectie, afhankelijk van de informatie van de eigenaar en de bevindingen uit het klinisch onderzoek.

Inspectie van de wervelkolom

Inspectie van de wervelkolom

Balanstraining op de balance pads

Balanstraining op de balance pads

De wervelkolom
Een chiropractor houdt zich dus specifiek bezig met het functioneren van het bewegingsstelsel en in het bijzonder van de wervelkolom;  „van oren tot staart“. Die wervelkolom zorgt voor bescherming van het ruggenmerg. Door de vele kleine gewrichtjes tussen de wervels ontstaat beweeglijkheid. De omliggende spieren zorgen weer voor stabilisatie van de wervelkolom.

Wanneer is een chiropractische behandeling nodig?
Door bijvoorbeeld piekprestaties, spanning, een val, overbelasting, of scheefheid van paard en/of ruiter kan de beweeglijkheid van de wervelkolom beperkt raken. Een paard kan dit op verschillende manieren uitten, bijvoorbeeld:
-    algehele stijfheid
-    moeite met zijgangen
-    onvoldoende voorwaartse drang
-    verzet
-    duidelijke links-rechts verschillen in een of meerdere gangen of oefeningen

Voorafgaand aan de behandeling
Een chiropractisch onderzoek bevat altijd een bespreking vooraf met de ruiter of eigenaar van het paard, het afvoelen van het complete paardenlijf en een evaluatie van het paard in beweging in stap, draf en galop. Al deze informatie is belangrijk om de behandeling optimaal te kunnen uitvoeren.

Mobilisatie van de lendenwervels

Mobilisatie van de lendenwervels

Manipulatie van de onderste halswervel

Manipulatie van de onderste halswervel

Massage van de bespiering van het achterhoofd, M. Rectus Capitis

Massage van de bespiering van het achterhoofd

De chiropractische behandeling
Tijdens de behandeling worden de wervels van hals, rug en bekken gemobiliseerd en/of gemanipuleerd om zo de beweeglijkheid te optimaliseren. Het manipuleren gebeurd met een specifieke techniek, de „HVLA adjustment“. Deze afkorting staat voor „High Velocity Low Amplitude“ (met hoge snelheid en kleine beweging). 

Na de behandeling
De chiropractische behandeling wordt gevolgd door het bespreken van het bewegings- en trainingsplan, inclusief specifieke oefeningen voor paard en/of ruiter, om zo een optimaal resultaat te kunnen behalen.

Meer weten? Hier lees je hoe ik chiropractie bij paarden inzet om beweging en prestaties te optimaliseren! 

Direct een afspraak maken? Neem gerust contact op!